Emoties en gedachten

Mensen vragen weleens ben jij nog wel eens boos of geïrriteerd? Of komt dat niet meer voor als je therapeut bent?
Ik kan je direct geruststellen en je verzekeren dat ik zeker boosheid, irritatie, blijdschap en alle andere emoties die bestaan ervaar.
Zo kwam ik vanmorgen in een goede bui aanrijden om te ontdekken dat er (weer) een auto op mijn invalide parkeerplaats op kenteken geparkeerd staat. Dat irriteert mij mateloos en ik denk dan echt niet liefdevol ‘nou ja dat geeft niet’, nee ik ben boos en bel de politie om melding te maken. Waar ben ik dan boos om? Om de ondoordachtheid van mensen die niet begrijpen dat je een invalide parkeerplaats niet koopt omdat het lekker makkelijk is maar omdat het noodzakelijk is. Ik vind het stom en onattent en ondoordacht. Sukkels vind ik het.

Vind ik het erg dat ik boos en geïrriteerd ben? Totaal niet want met een emotie op zich is nooit iets mis. Emoties komen op en zakken weer weg. De problemen ontstaan door de gedachten die je over een emotie kan hebben. Bijvoorbeeld ‘dat zou ik niet mogen voelen’ of ‘waarom heb ik hier nou weer last van’. De oordelen die je zelf hebt over de emotie zorgen ervoor dat je er last van hebt. In mijn geval was mijn boosheid snel over. Ik voel hem, prima, parkeer mijn auto op een andere plek, bel de politie, stap uit en rol naar mijn werk. Tegen de tijd dat ik mijn voordeur open is de boosheid al weg, juist omdat het ok is om het te voelen en ik het niet wegdruk of voeding geef.
En nu zit ik alweer lachend achter mijn bureau dit met jullie te delen.

Dus ja ik ben af en toe boos, verdrietig, vrolijk, onzeker, teleurgesteld. Ik stel weleens dingen uit omdat ik er geen zin in heb of ik geef toe aan iets lekkers willen eten. Niks menselijk is mij vreemd 
Ik hoop dat het voor jullie ook zo is en merk je dat je last hebt van emoties kijk dan eens rustig of je niet toevallig in de week voor je menstruatie zit, je hormonen kunnen dan enorm opspelen, waardoor je emotioneler reageert. Een week later kan de wereld er weer heel anders uitzien.

Blijven emoties terugkomen en/of je hinderen, erken dat het zo is en ga er iets aan doen.

Claudia Koehoorn