Mamaschuld 2

 

Welke invloed hebben jouw eigen gevoelens en gedachten op je kinderen?

Als we volwassen worden, nemen we ons vaak voor om onze kinderen een andere opvoeding te geven: om het totaal anders aan te pakken dan onze ouders. Met de beste bedoelingen, en toch loopt het soms totaal anders dan je verwachtte. Dat kan op allerlei leeftijden gebeuren, maar vaak hebben we hier mee te maken als onze kinderen gaan puberen. Dit blijkt uit het verhaal van een van mijn cliënten, een werkende moeder met een zestienjarige dochter.

Ineens gaat het anders

S. kwam bij mij omdat ze zich steeds boos, kritisch en gefrustreerd voelde over de verslechtering van hun moeder/dochter-relatie. Voordat haar dochter naar de middelbare school ging, waren ze dikke vriendinnen die alles deelden, maar dat veranderde toen haar dochter ging puberen. Nu schreeuwde ze veel en gooide ze dingen naar haar, wat tot veel boosheid en frustratie van beide kanten leidde. Als S iets zei of vroeg reageerde haar dochter geïrriteerd, haalde haar schouders op en soms negeerde ze haar zelfs.

Afstand

S. ging gebukt onder schuldgevoelens en werd gekweld door de groeiende afstand tussen hen. Ze voelde zich onzeker en twijfelde of ze wel een goede moeder was. Samen keken we terug op haar tienerjaren en haar relatie met haar moeder. S. had een gemoedelijke jeugd gehad, er was geen sprake van ruzie of moeilijkheden thuis maar haar eigen moeder was wel wat afstandelijk en zeer veroordelend.  Ze had altijd commentaar op het uiterlijk en gedrag van S. Ze gaf nooit een knuffel of complimenten, liet niet blijken dat ze trots was op S.

S. voelde zich thuis niet gehoord of gezien, wat haar boos en onzeker maakte; het was iets dat haar hele leven heeft beïnvloed. Vastbesloten het anders te doen dan haar eigen moeder, overstelpte ze haar dochter met liefde. Vanuit de allerbeste bedoelingen wilde ze haar dochter tegen de nare dingen van het leven beschermen waardoor ze overbezorgd en controlerend was. Dit benauwde haar puberende dochter, die zelf dingen wilde ontdekken en vocht voor wat meer vrijheid.

Facing the facts

Door bewust te worden van haar eigen gevoelens en triggers was S in staat om kleine stappen te nemen in het versterken van de band met haar dochter.

S. is gestopt met overbezorgd reageren en geeft haar dochter wat ruimte om haar eigen beslissingen te nemen. Ze wist dat haar dochter wilde afvallen en steunde haar door gezond eten te maken en samen te werken aan hun conditie door twee keer in de week samen te sporten. Door meer actieve belangstelling te tonen en door haar dochters afvalprestaties te vieren, werd hun band weer hechter en begon haar dochter uit zichzelf meer te delen met S. Ze duwde haar niet langer weg en de band werd weer wat hechter.

 

Gevoelens herkennen en erkennen

Daarom is het heel belangrijk om de negatieve effecten van onze eigen gevoelens – zoals overbezorgdheid, niet los kunnen laten en onzekerheid – te herkennen en erkennen.  Met andere woorden: om terugkerende gedachten en patronen te herkennen zodat je er bewust van wordt en ze kunt veranderen.

 

Claudia Koehoorn