Heb jij moeite met hulp vragen?

Heb je weleens problemen gehad met vragen om hulp?
Misschien heb je iemand nodig die je helpt met de hond uitlaten, oppassen of de kinderen van school halen, of verhuizen; of misschien wil je een collega vragen om je te helpen een belangrijke deadline te halen.

Laatst werkte ik met een dame die het moeilijk had op dit gebied. Mijn cliënte, L, had last van depressieve gevoelens waardoor ze moeite had met dagelijkse dingen. Ze had vooral stimulans nodig om uit bed te komen en iets te ondernemen. Het zou haar enorm helpen als ze haar familie of vrienden kon vragen haar hierin bij te staan. L zei dat ze hun steun echt nodig had, maar dat ze haar vrienden niet om hulp kon vragen omdat ze hen niet wilde belasten met haar problemen.

Waar gaat dat over?

Toen ik hierover met haar in gesprek ging om dit verder te onderzoeken, ontdekte ik een beetje meer. L was bang dat ze, als ze te behoeftig overkwam op anderen, hun vriendschap zou verliezen. Ze vertelde dat iedereen in haar familie zeer zelfstandig is en dat hun allemaal was geleerd om voor zichzelf te zorgen. Haar vader was een trotse man en vond dat zijn kinderen hun eigen weg in de wereld moesten vinden om financieel onafhankelijk en zelfstandig te zijn. Hulp vragen werd als zwak gezien. L was op jonge leeftijd het huis uitgegaan, had haar opleiding z

elf bekostigd door te werken tijdens haar studie, en was door keihard te werken uitgegroeid tot een succesvolle onderneemster.

Professor Wayne Baker van de Universiteit van Michigan legt uit: “In veel westerse culturen hechten we een sterke waarde van zelfredzaamheid en individualisme, die het vragen om wat we nodig hebben in de weg staat.”

Als ik jou om hulp zou vragen, wat is dan het eerste wat je denkt?

Is het:

 • Dat zou ik zelf nooit durven vragen
 • Ze vragen mij altijd
 • Ik heb het eigenlijk te druk, maar ik kan geen nee zeggen

Of is het:

 • Ja natuurlijk, geen probleem
 • Fijn dat je me vraagt, dat ik iets voor je kan doen
 • Ik help je graag, jij staat toch ook altijd voor mij klaar.

Ik wed dat het meestal één van de onderste drie reacties is.

Hoe komt dat?

Als iemand ons om hulp vraagt, geeft ons dat een goed gevoel. Het voelt fijn om te weten dat we nodig zijn: daardoor voelen we ons gewaardeerd. Een ander helpen, iets voor een ander doen, geeft ons een positief gevoel, mits het niet ten koste gaat van onszelf.
Dat is ook de reden dat we hulp aanbieden. En ga maar na: als jij je hulp aanbiedt en de ander slaat die meteen af, dan geeft dat een iets minder fijn gevoel.

Wanneer we voelen dat we hulp nodig hebben, kunnen we reageren op basis van onze overtuigingen en ervaringen. Soms zijn die ontstaan in het verleden. Als jij opgegroeid bent met het idee dat om hulp vragen betekent dat je zwak bent, dan zal hulp vragen waarschijnlijk voelen als iets negatiefs. Ben je opgegroeid in een gezin waarin iedereen voor elkaar klaar stond en om hulp vragen werd gezien als iets heel gewoons, dan zal dit als de normaalste zaak van de wereld voelen. En toch zijn de meeste mensen, vooral vrouwen, geneigd om alles zelf te willen doen om vooral geen hulp te vragen. Zelfs als het overduidelijk is dat ze hulp nodig hebben, zullen veel vrouwen hulp afslaan als het spontaan wordt aangeboden. Onze eerste, bijna automatische, reactie is ‘nee hoor, dat hoeft niet, ik red het zelf wel.’

Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Ik wil niet dom/hulpeloos/incompetent overkomen
 • Ik wil een ander niet belasten
 • Ik wil niet behoeftig of zwak lijken
 • Ik ben bang om geen controle te hebben
 • Ik wil die ander niks schuldig zijn
 • Anderen kunnen óók alles zelf
 • Ik denk dat anderen verwachten dat ik dit zelf kan
 • Een ander doet het vast niet op de juiste manier

Een grote reden waarom mensen

om hulp vragen moeilijk vinden, is dat het ze nooit goed geleerd is. Je leert veel door te kijken naar hoe anderen om je heen met situaties omgaan. Als jij om je heen ziet dat iedereen alles zelf probeert te doen en niet snel om hulp vraagt, wordt dat ook jouw maatstaf.

Heb jij hulp nodig, bedenk dan hoe hulp jouw leven makkelijker kan maken. Hoe hulp vragen en aannemen van anderen jou helpt, en ook nog eens een goed gevoel geeft aan degene die de hulp verleent. Hulp vragen en accepteren is geen zwakte, het creëert saamhorigheid, vriendschap en positiviteit.

Ik hoop dat deze blog jou helpt je leven gemakkelijker te maken waardoor je meer kunt genieten.

 

 

Claudia Koehoorn