Waarom we dingen niet afmaken

Velen van ons beginnen enthousiast aan iets, met het plan om af te maken waar we aan begonnen zijn.

We hebben ons voorgenomen dat we de zolder gaan opruimen, starten met sporten, meer tijd vrij maken om leuke dingen met onze partner te doen, eindelijk beginnen aan dat fotoboek, 5 kilo afvallen, gezonder eten. We beginnen super enthousiast, maar na verloop van tijd begint onze interesse te tanen; het enthousiasme ebt weg en het ooit zo leuke, spannende project verandert in een verplichting, een duurtest en we kunnen het niet langer opbrengen om er mee door te gaan.

Hoe komt het dat mensen zo vaak halverwege opgeven?

Wat gaat er mis?

Allerlei gevoelens steken de kop op en nemen onze gedachten over. Gebrek aan doorzettingsvermogen, het gevoel dat we falen, gebrek aan energie; we worden boos op onszelf, wat ervoor zorgt dat we ons beschaamd en schuldig voelen.

Waarom beginnen we aan dingen en maken we ze bijna NOOIT af?

De belangrijkste reden dat we kunnen switchen van spontane doorzetter naar een deserteur en saboteur – en daardoor afzien van projecten – is dat we niet emotioneel geïnvesteerd hebben in het hele project.

We zijn verliefd geworden op het idee, maar niet op de reis ernaartoe.

Het vaststellen van een doel, een nieuw project, kan ons een verhoogd emotionele boost geven. We genieten ervan om de hele wereld te laten delen in onze beslissing: “Ik ga naar een sportschool”, “ik ga afvallen”, Ik ben gezond aan het eten, laat alle suiker en koolhydraten staan”, “ik start met mindfulness”, “ik lees een geweldig zelfhulpboek en daardoor ga ik mijn leven nu heel anders aanpakken ”, et cetera. Het is een geweldig gevoel. Het kan een mix zijn van spanning, vernieuwing, avontuur en mogelijkheden.

We maken veel meer endorfine aan en die houdt ons een tijdje gaande; we boeken de eerste resultaten en voelen ons top… totdat we de eerste drempel of hindernis tegenkomen.

Er zijn een verschillende redenen waarom mensen beginnen met projecten en blijven steken in verschillende stadia van voltooiing. Dit zijn:

  • Een gebrek aan focus en planning
  • Onderschatting van de benodigde tijd en inspanning
  • Onderschatting van de hindernissen die we tegen kunnen komen
  • Te hoge verwachtingen hebben
  • Onderbrekingen door familie/werk en gebeurtenissen die het project laten ontsporen
  • Gebrek aan prioritering
  • Moeilijk om hulp kunnen vragen
  • Geen steun vanuit de directe omgeving
  • Niet genoeg discipline

We willen moeiteloos en gemakkelijk van A naar B en denken niet aan de obstakels of uitdagingen die we onderweg tegen kunnen komen en die voor ongemak kunnen zorgen. Het ervaren van fysieke of emotioneel ongemak begint bij het herkauwen van negatieve gevoelens en gedachten als, ‘het duurt te lang’, ‘mijn lichaam doet pijn’, ‘het is te moeilijk’ of ‘er zijn te veel verleidingen’. We gaan twijfelen, verwarring kan ons bekruipen, we kunnen de motivatie en het zelfvertrouwen verliezen die nodig zijn om die hindernis te overwinnen.

Een andere reden is dat we het gevoel hebben niet aan de algemene maatstaven te voldoen én dat we vergeten om onze successen te vieren. We staan niet genoeg stil bij onze vooruitgang, we kijken niet naar alle stappen die we al gezet hebben maar richten ons alleen op de voltooiing van de taak. Pas als het af is, bereikt is, hebben we iets te vieren. Onmiskenbare vooruitgang zorgt dat we de kracht verzamelen om door te gaan, motiveert ons om door te zetten en het einddoel voor ogen te houden.

De waarheid is: hoe langer je vertraging/uitstel ervaart, hoe meer stress en druk je waarschijnlijk gaat voelen. Daardoor ga je jezelf saboteren en besluit je dat het nu niet het juiste  ​​moment is om deze taak te voltooien; je gooit de handdoek in de ring.

Je ervaart het gevoel vast te zitten en stil te staan.

Als we vast komen te zitten, ervaren we niet direct dat we willen opgeven. Het is meer het gevoel van stilstand dat ons afschrikt en waardoor we stoppen. Er zijn vele redenen waarom we stoppen. We besluiten bijvoorbeeld te wachten op inspiratie, meer tijd of geld, of betere omstandigheden om het project af te maken. Tot die tijd gaan we het uitstellen en laten we ons afleiden door het leven, in de hoop dat we het na verloop van tijd makkelijker krijgen om het opnieuw te doen.

Michael Hall, onderzoeker, NLP Master practitioner en auteur van 30 boeken over cognitieve wetenschap, zegt dat ons brein voornamelijk werkt vanuit ons zintuiglijke systeem van geluiden, beelden en gevoelens. Als we dat combineren met taal, kunnen we onze motivatie verhogen en doelen bereiken.

Hoe maak jij af waar je mee start?

Lees in mijn volgende blog welke zes simpele manieren er zijn om wél af te maken waar je mee start.

Claudia Koehoorn