Zet je Gremlins de deur uit – Maggs magazine

Claudia Koehoorn houdt zich vanuit haar coaching en counselingspraktijk JouwTransformatie bezig met verbinding en verandering. Daarbij richt zij zich voornamelijk op vrouwen omdat zij werkt met een unieke methode om te ontknopen, die specifiek gericht is op het vrouwenbrein.

‘Ik kan het niet.’
‘Waarom lukt mij dat nou niet?’
‘Er is toch niemand die mij leuk/knap/interessant vindt…’
Iedereen heeft weleens zulke gedachten. Vooral vrouwen zijn daar sterk in. Het zijn gedachten die naar boven komen zodra iemand iets zegt, zodra iets gebeurt. Ik noem ze Gremlins. Niet het lieve knuffelbeertje uit die bekende film, maar de lelijke, enge monsters. Net als deze gedachten bijten ze zich vast, gaan niet weg of komen juist keer op keer terug. Het vervelende van Gremlin-gedachten is dat je continu hetzelfde tegen jezelf zegt, waardoor de gedachten en bijhorende gevoelens sterker worden. Je draait in hetzelfde kringetje rond.

Hoe komt dat?
Elke keer als je aan een herinnering of gebeurtenis denkt, verbind je een emotie aan die gebeurtenis. Als je er vervolgens over praat of aan denkt, dan versterk je de emotie die eraan gekoppeld is. Met name vrouwen zijn geneigd vooral aan negatieve ervaringen te denken. Aan gedachten die gekoppeld zijn aan ongewenste emoties als kwaadheid, jaloezie, angst en verdriet. Van ‘Ik mag dat niet zo voelen’ tot ‘Ik had dat niet moeten doen of zeggen.’ Nare Gremlins.

Het is tijd die Gremlins de deur uit te zetten. Maar hoe doe je dat?
Realiseer je dat het probleem niet in jouw gevoelens zit, maar in jouw gedachten daarover. Eindeloos denken aan een situatie van toen kost veel energie, maar je kunt het verleden niet veranderen. Richt je dus op wat nu speelt, waar je wel iets aan kunt doen. Wat kun je nu ondernemen om te komen waar je wilt zijn? Blijf de Gremlins in je hoofd dus niet voeden, maar geef ze minder aandacht. Daarmee creëer je ruimte in je hoofd. Want Gremlins zijn net echte beesten: als je ze niet voert, dan kunnen ze niet overleven.

Claudia Koehoorn | Jouw Transformatie 
Fnidsen 77, Alkmaar | 06-22922101 | www.jouwtransformatie.nl

 

Zet je Gremlins de deur uit

Claudia Koehoorn