Hou jij van jezelf?

Van jezelf houden

Oprecht van jezelf houden, we verlangen er allemaal naar, maar we doen het niet allemaal.
Het is ook een lastige vraag: “Hou jij van jezelf?”

Veel mensen antwoorden ja natuurlijk maar ik zie vaak twijfel in hun ogen.
Veel mensen, vooral vrouwen die in mijn praktijk komen zeggen ronduit nee. Het maakt me verdrietig omdat het zo belangrijk is, de basisvoorwaarde om blij te zijn met jezelf en te horen en voelen dat een ander jou leuk vindt en zelfs van je kan houden.

Hoe weet je nou dat je niet of niet genoeg van jezelf houdt?

Een paar kenmerken zijn:
• Jezelf regelmatig vergelijken met anderen en negatief beoordelen
• Zelfkritiek, jezelf blijven wijzen op wat je fout hebt gedaan
• Streng zijn voor jezelf
• Aan verwachtingen van anderen willen voldoen en jezelf daarbij tekortdoen
• Over je eigen grenzen heen gaan
• Alles zelf willen oplossen, geen hulp kunnen vragen of ontvangen

Wat doe je als je wél van jezelf houdt:

Mensen die van zichzelf houden vergelijken zich niet continu met anderen omdat ze niet constant bezig zijn met wat anderen van ze denken of vinden. Ze zijn blij met zichzelf en realiseren zich dat het bij anderen ook niet altijd rozengeur en maneschijn is. Dat iedereen tegenslagen en mindere dagen heeft.
Mensen die van zichzelf houden kiezen voor zichzelf. Durven nee te zeggen tegen anderen. Zorgen dat ze tijd over houden voor dingen die ze echt belangrijk vinden.
Ze vinden het niet erg om hulp te vragen aan anderen omdat ze het niet zien als ‘falen’ als ze iets niet zelf of alleen kunnen.

Mensen die van zichzelf houden laten hun geluk niet van anderen afhangen. Ze zitten niet te wachten op de perfecte baan, ideale partner, leuke vrienden, gezellige avond uit of een droomvakantie. Ze voelen zichzelf verantwoordelijk voor het vinden van de baan die bij ze past en kunnen contact maken met anderen en aanvaarden dat anderen hun leuk vinden. Ze organiseren zelf een gezellige avond uit. Kortom, ze zijn niet afhankelijk van anderen maar nemen het geluk in eigen hand.
Hoe kan dat, hoe doen ze dat hoor ik veel mensen vragen.
Omdat als je van jezelf houdt, je niets van buitenaf probeert te halen, geen gat op probeert te vullen. Als je van jezelf houdt is alles van buitenaf een aanvulling op jou en geen opvulling.

Mensen die van zichzelf houden straffen zichzelf niet steeds af als er iets niet goed gegaan is. Ze besteden hun kostbare tijd niet aan piekeren over het verleden of aan wat nog gaat

komen. Ze kunnen wel twijfelen maar zijn in staat om een keuze te maken en achter hun eigen keuze te staan. Ze weten dat fouten maken bij het leven hoort en zien het als een eenmalig iets of een les waardoor ze het voortaan anders aanpakken.

En mensen die van zichzelf houden gunnen zichzelf van alles. Ze voelen zich niet schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen of iets voor zichzelf doen. Ze weten dat ze tijd nodig hebben om te relaxen of juist op te laden en luisteren naar zichzelf en naar hun lichaam. Wie tijd voor zichzelf neemt, voor zichzelf zorgt, komt daar beter uit, zonder dat iemand anders daar slechter van wordt. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan nog beter voor anderen zorgen.

Herken jij dat je een aantal dingen graag zou willen maar nog niet doet of durft te doen?
Start met liever zijn voor jezelf, te luisteren naar jezelf. En wil je hier graag eens over praten dan luister ik graag naar jou.

Claudia Koehoorn