Wat vieren we op Internationale Vrouwendag?

We hebben allemaal minstens één sterke, onafhankelijke vrouw in ons leven. Het kan je vrouw, zus, dochter of vriendin zijn. Vrouwen vechten al eeuwenlang voor hun rechten en onze geschiedenis staat bol van de heldinnen. Elk jaar op 8 maart nemen we de tijd om de prestaties van vrouwen overal ter wereld nu en in het verleden te eren en te vieren. 

8 maart: Internationale Vrouwendag.

Neem op Internationale Vrouwendag (IVD) wat tijd om de écht belangrijke vrouwen in je leven te laten weten hoeveel ze voor je betekenen.  Stuur ze een bericht, kaart, bloemen, spreek met ze af, bezoek samen een event. Superfijn om dat op deze speciale dag te doen, maar vergeet niet om haar er dagelijks aan te herinneren hoe speciaal ze is.

Hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan?

Enig idee?

Ik vind het belangrijk om (een ​​deel van) de geschiedenis van deze speciale dag te begrijpen en waar het voor staat. Internationale Vrouwendag klinkt misschien als een commerciële dag die recenter is ontstaan, maar heeft eigenlijk een rijke geschiedenis die teruggaat tot begin 1900.

In 1908 vochten vrouwen voor verandering. Ze waren het beu om onderdrukt te worden op hun werkplek en ze hadden geen inspraak in de politiek, wat leidde tot een demonstratie. 

15 duizend vrouwen marcheerden door de straten van New York City om kortere uren, een beter salaris en het recht om te stemmen te eisen. Hoewel dit een historische dag was, was dit nog maar het begin van wat we nu in 2019 vieren als Internationale Vrouwendag.

Internationale Vrouwendag als een wereldwijde, jaarlijkse viering werd pas in 1910 voorgesteld. De Internationale Conferentie van Werkende Vrouwen werd gehouden in Kopenhagen, waar vrouwen uit 17 verschillende landen aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst deed Clara Zetkin (een Duitse vrouwenrechtenactiviste)  de suggestie om een ​​feestdag te creëren waarin vrouwen uit alle landen van de wereld elk jaar op dezelfde dag vierden. De stemming was unaniem en Internationale Vrouwendag was geboren.

Zie ik jou in maart? 

Wat betekent internationale vrouwendag vandaag?

Je kunt je voorstellen dat IVD vandaag anders wordt gevierd dan in 1910. Het concept waarom International Women’s Day wordt gevierd is echter nog steeds hetzelfde. We gebruiken deze dag elk jaar om na te denken over de prestaties van vrouwen over de hele wereld, of deze prestaties nu politiek, academisch, sociaal, economisch of cultureel zijn. Op 8 maart van elk jaar is het belangrijk om de vrouwen in je leven te eren, te bekrachtigen en hun strijd voor gendergelijkheid te ondersteunen.

Hoe vier jij Internationale Vrouwendag?

Elk jaar heeft Internationale Vrouwendag een ander thema dat zij gebruiken om hun acties kracht bij te zetten. In 2017 was het thema bijvoorbeeld “Be Bold for Change” en in 2018 was het thema “Time Is Now”. Aanstaande vrijdag is het Internationale Vrouwendag 2019. Dit jaar is het thema iets wat ik omarm en waar ik elke dag in mijn praktijk mee bezig ben:“Balance for Better”.

Dit thema is iets waar vrouwen in onze huidige maatschappij dagelijks mee bezig zijn. Hoe houden we onszelf in balans terwijl we alle rollen die we vandaag de dag hebben combineren: vrouw, dochter, zus, echtgenote, moeder, werkneemster, vriendin, buurvrouw, collega. Hoe blijven we in balans terwijl we alle ballen in ons leven hooghouden? Een grote valkuil daarbij is dat we dat het liefst ook nog allemaal perfect willen doen. 

In Nederland is het thema in 2019 Heldinnen. Eer op vrijdag 8 maart jouw heldinnen. Niet de bekende, beroemde heldinnen maar jouw persoonlijke heldinnen: je moeder, je zus, vriendin, collega. Wie is voor jou een rolmodel? Wie inspireert en motiveert jou? Wie is jouw dagelijkse heldin? 

Het thema “Balance for Better”vraagt wereldwijd ​​om een ​​balans tussen geslachten in de hoop dat een betere balans zal bijdragen aan het creëren van een betere wereld als geheel. 

In Nederland worden er op 8 maart heel veel events georganiseerd voor vrouwen en door vrouwen. 

Ongeacht hoe jij Internationale Vrouwendag viert, de beste manier waarop je dat kunt doen is door dagelijks de verschillen en het evenwicht tussen mannen en vrouwen te waarderen en te respecteren. Zonder elkaar waren we allang al uitgestorven 😉

Ik werk elke dag met vrouwen met een methodiek die specifiek op het vrouwenbrein gericht is. Niet omdat ik mannen niet wil helpen maar omdat er al zoveel hulp is die op het mannenbrein gericht is. Alle grote methodieken die we kennen zijn door mannen bedacht en dus ook op een mannenbrein gericht.  

In mijn praktijk richt ik mij voornamelijk op vrouwen en is het elke dag Vrouwendag. 

Daarom heb ik de hele maand maart 2 speciale aanbiedingen: 

Een Stop met Piekeren sessie voor slechts €35 (telefonisch of via info@jouwtransformatie aanvragen) 

en mijn Female Factor Workshop voor slechts €17,50 (aanmelden via www.jouwtransformatie.nl) 

Zie ik jou in maart? 

Claudia Koehoorn